Wat betekent geld lenen met BKR

Wat betekent geld lenen met BKR?
Geld lenen met BKR, wat houdt dat precies in? We weten over het algemeen dat een BKR notering ons in de problemen kan brengen, maar wist je bijvoorbeeld dat er 4 verschillende soorten noteringen bestaan? Bovendien heeft bijna iedereen in Nederland een BKR notering, maar gaat het in de meeste gevallen om een positieve notering. Pas wanneer je negatief geregistreerd staat bij het BKR krijg je er last van, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe lening aan wilt gaan of wanneer je een huis wilt kopen.

Wat is een BKR notering?

Een BKR notering is in principe helemaal geen probleem, mits deze positief is. Iedereen die rood mag staan op zijn of haar betaalrekening heeft er mee te maken en ook wanneer je een creditcard hebt sta je geregistreerd. Verder sta je natuurlijk in de administratie van het BKR wanneer je een doorlopend krediet hebt afgesloten of je een persoonlijke lening hebt. Verder kun je tegenwoordig steeds vaker op afbetaling kopen en ook in dat geval krijg je een BKR notering. Zolang je de rente netjes betaalt en je de aflossingen doet is er niets aan de hand en heb je geen last van de BKR notering.

BKR notering A1

Met een BKR notering A1 heb je ooit een betalingsachterstand gehad, maar is dit op dit moment al weer oplost. Je hebt bijvoorbeeld een betalingsregeling getroffen met de partij waar je een schuld had. Dat het op dit moment al is opgelost betekent niet dat alle schulden zijn afgelost. Wat dat betreft is dit een problematische codering op het moment dat je een nieuwe lening af wilt sluiten of je zelfs op zoek bent naar een hypotheek, om een eigen huis te kunnen kopen.

BKR notering A2

Met een BKR notering A2 geeft men aan dat de instantie waar je een schuld hebt lopen de mogelijkheid heeft om beslag te leggen op je bezittingen, om het nog af te lossen deel te innen. Het kan daarbij gaan om alle spullen die je thuis hebt staan, maar ook om het totale huis, de auto en eventueel spaargeld dat je nog over hebt. Men kan deze spullen van je afpakken om ze te verkopen, waardoor je de schuld uiteindelijk op die manier af kunt lossen aan het bedrijf of de instantie waarbij je nog in het rood staat.

BKR notering A3

Een BKR notering A3 geeft aan dat er €250 of meer van de totaal af te lossen schuld is afgeboekt. De schuldeiser is met je overeengekomen dat je dat deel van de schuld niet langer hoeft te betalen, om er voor te zorgen dat je de rest in ieder geval wel op kunt hoesten. Indien er een totale kwijtschelding van de schuld plaatsvindt zal er ook een einddatum bij deze codering vermeld worden. In alle andere gevallen is dat niet zo en kan de BKR notering dus tot nog meer problemen leiden.

BKR notering A4

De meest vervelende notering is de BKR notering A4. Dit is de notering die je krijgt op het moment dat de instanties of bedrijven die nog geld van je krijgen je op dit moment niet kunnen vinden. Je bent onvindbaar, waardoor men niet de mogelijkheid heeft om het openstaande bedrag bij je te incasseren. Men zal er echter alles aan doen om je te vinden, waardoor het verstandig is je alsnog te melden en op die manier te zorgen voor de aflossing van je schuld. Deze BKR notering kan je lange tijd blijven achtervolgen en er op die manier voor zorgen dat je geen nieuwe leningen aan kunt gaan.

Verstandig geld lenen met BKR

Het is uiteindelijk van belang om verstandig geld te lenen met BKR. De BKR noteringen zijn er in eerste instantie vooral om ervoor te zorgen dat geldverstrekkers zo min mogelijk risico lopen, maar je kunt er ook zelf je voordeel mee doen. De noteringen zorgen ervoor dat jij je lening netjes afbetaalt en je niet meer leent dan je eventueel af kan betalen. Met een BKR notering geeft men aan dat je hier in het verleden mee in de problemen bent gekomen. Door verstandig geld te lenen met BKR krijg je daar niet mee te maken en zorg je ervoor dat je net even wat extra achter de hand hebt.